Locuri de munca pentru localnicii din cinci comune doljene, este obiectivul proiectului „Întreprinderile sociale - oportunitati de dezvoltare rurala”. Se vor infiinta cinci intreprinderi sociale in comunele Breasta, Bucovat, Vela, Predesti si Sopot ,din judetul Dolj. Aceste intreprinderi sociale sunt create cu scopul de a oferi locuri de munca persoanelor, care au sanse slabe sa aiba un serviciu, traiesc din venitul minim garantat, locuiesc in comunitati izolate, persoane care nu au suficiente studii. 24 persoane vor avea de lucru chiar in comuna in care locuiesc si vor contribui, totodata, la dezvoltarea comunitatii lor. Începand cu 15 decembrie, noile intreprinderi vor fi deschise, se vor crea firme de constructii, confectii metalice, ateliere mestesugaresti, o firma de consultanta pentru afaceri si management.
În plus, in comuna Sopot, pentru cei care nu au posibilitatea sa se deplaseze la oras, se va deschide un magazin cu produse alimentare si nealimentare de unde locuitorii vor putea sa se aprovizioneze la preturi reduse.
"Rolul intreprinderilor sociale este de a crea pentru comunitate, locuri de munca, produse la preturi competitive, dat fiind faptul ca tinta intreprinderilor sociale nu este obtinerea de profit, ci dezvoltarea comunitatii prin crearea de locuri, fabricarea de produse competitive care sa cucereasca piata prin preturi si calitate. Grupul nostru de Actiune Locala Lunca Jiului - Campia Desnatuiului este un grup format din sapte comune, Breasta, Bucovat, Vela, Terpezita, Varvoru de Jos, Salcuta, Plesoi a gandit acest proiect tocmai in ideea de a crea pentru comunitatile din care provin locuri de munca si de a face o viata mai usoara pentru oamenii din comuna. Cele cinci intreprinderi sociale au urmatoarele destinatii, pentru Gal, care si-a facut o intreprindere proprie este o activitate de consultanta la Breasta, pentru toti membrii Galului si nu numai, o activitate de consultanta la preturi mici, consultanta adresata oamenilor din cele sapte comune, fiindca pe piata consultantii pretind sume relativ mari, iar cei de la mediul rural au o oarecare retinere in a merge catre ei. Este o consultanta in domeniul fondurilor europene, pe liniile de finantare care se deschid incercam sa-i ajutam pe oameni sa-si faca proiecte pentru ceea ce doresc sa realizeze mai tarziu. Mai este Bucovatul, care si-a facut o intreprindere pe activitate de constructii civile, case, reparatii, in general la imobile, am creat sase locuri de munca, aici. Apoi, la Vela tot constructii civile, dar se vor face pavele pentru dalarea drumurilor, boltari, garduri, facute chiar de oamenii din comuna. La Sopot, unde domnul primar a manifestat un interes deosebit pentru intreprinderile sociale si crearea de locuri de munca pentru oamenii din zona, va face tamplarie, in principal stupi, a identificat pe piata o mare nevoie de stupi, ii poate face la preturi bune. La Sopot domnul primar va deschide si un magazin tip economat pentru un sat foarte retras, unde marea majoritate sunt batrani si nu au acces sa-si cumpere cele necesare traiului. Întreprinderea sociala de la Predesti are o activitate de confectii metalice, este cuplata cu Sopot, fac parte din acelasi Gal si s-au gandit sa dezvolte o afacere impreuna, vor face partea de confectii metalice, urmand ca Sopot sa faca parte de lemn, pentru mobilier de gradina, mobilier stradal, diverse lucruri necesare comunitatii."
A declarat Maria Russu, manager Grupul de Actiune Locala Lunca Jiului-Campia Desnatuiului
Proiectul este finantat din fonduri europene cu 2.127.100 lei si este implementat de Grupul de Actiune Locala (GAL) Lunca Jiului - Campia Desnatuiului, impreuna cu partenerii UAT, Vela, Predesti, Sopot si Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia (CRONO) in perioada 15.10.2014-14.10.2015.
"Cream 24 locuri de munca, nu vrem sa ne oprim aici, ne dorim sa dezvoltam aceste intreprinderi sociale, astfel incat in fiecare an sa mai adaugam ceva ca locuri de munca sau ca activitate, pentru ca atunci cand esti prezent in comunitate, oamenii au idei si este bine sa le fructificam, daca suntem aproape vom putea face lucrurile asa cum trebuie. Angajatii sunt cei inregistrati la legea 416, pe ajutoare sociale, sunt someri incadrati, tineri, care au parasit timpuriu scoala, femei, avem si o persoana cu dizabilitati care este pe consultanta. Au varste de la 18 ani pana la 50 ani, oamenii chiar isi doresc sa munceasca, dar nu au posibilitatea sa o faca in zona. Toata lumea va avea contract de munca pe perioada nedeterminata, ne dorim sa dezvoltam intreprinderile sociale si sa continuam si dupa ce se termina proiectul, ne dorim sa fim un model si sa generam cat mai multe locuri de munca"
A precizat Maria Russu, manager Grupul de Actiune Locala Lunca Jiului-Campia Desnatuiului
Oamenii vor munci chiar in satele lor, vor fi remunerati si totodata vor contribui la dezvoltarea comunei prin reabilitarea drumurilor, servicii de curatenie stradala, lucrari de instalatii electrice, sanitare, fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice, fabricarea de dale si borduri pentru pavaj stradal si pentru dalare santuri pluviale.
"La Vela se creaza o intreprindere pe baza de confectionare de dale si boltari necesara acestei comune, deoarece comuna are satele care sunt dispuse pe terenuri in panta, avem probleme cu santurile, nu sunt dalate, iar eroziunea este la ea acasa. Era de asteptat acest lucru fiindca de multe ori eram nevoiti sa apelam la intreprinderi din Craiova sau alte comune si faptul ca se creeaza la noi in comuna si se angajeaza si personal este un lucru foarte bun. Am cautat ca oamenii care se angajeaza sa fie cu probleme financiare, defavorizati social si speram ca pe viitor sa largim aceste intreprinderi sociale si cu alte activitati."
Mitrica Dumitru, consilier primaria Vela
Persoanele care vor lucra in cadrul intreprinderilor sociale vor beneficia si de consiliere si formare profesionala.
Editie speciala